به گزارش همشهری آنلاین و به نقل از روزنامه سان، تیمی از ستارهشناسان در موسسه کارنگی واشنگتن این سیاره را در یک منظومه سیاره ای «غیر معمول» کشف کردند. وجود این سیاره، نگرش کلی دانشمندان درباره نحوه تولد سیارات را به چالش میکشد.
این منظومه دارای یک سیاره غول پیکر گازی است که به دور یک سیاره «کوتوله قرمز کوچک» به نام TOI-۵۲۰۵b میچرخد که ستارهشناسان به آن سیاره ممنوعه لقب دادند.
به گفته دانشمندان، اگرچه «کوتولههای قرمز» بهطور متوسط میزبان سیارات بیشتری نسبت به انواع بزرگتر از ستارگان هستند، اما تاریخچه و سوابق شکل گیری آنها نشان میدهد که کمتر احتمال میزبانی سیارههای غول پیکر گازی برای آنها وجود دارد. سیاره TOI-۵۲۰۵b اولین بار توسط ماهواره مامور «بررسی سیارات فراخورشیدی گذری»، ناسا شناسایی شد.
شوبهام کانودیا، اخترشناس ارشد مرتبط با این یافتهها گفت: ستاره میزبان، TOI-۵۲۰۵b ، تقریبا چهار برابر از مشتری کوچکتر است، اما به نوعی توانسته سیارهای به اندازه مشتری تشکیل دهد که بسیار شگفتانگیز است.
تاکنون هیچ غول گازی در منظومه سیارهای اطراف سیارهای مانند TOI-۵۲۰۵b که به عنوان کوتوله M کم جرم طبقه بندی میشود، یافت نشده است.کانودیا توضیح داد: «وجود TOI-۵۲۰۵b آنچه را که ما در مورد قرصهایی که این سیارات در آن متولد شدهاند، میدانستیم، گسترش میدهد. (قرص به معنای تودهای از گاز و غبار است که به شکل حلقه یا دیسک در حال چرخش حول یک ستاره است، بر اساس دانستههای دانشمندان، سیارهها در این قرصها پدید میآیند.)
بیشتر بخوانید:
در ابتدا، اگر مواد سنگی کافی در توده گاز برای تشکیل هسته اولیه وجود نداشته باشد، آنگاه نمی توان یک سیاره غول پیکر گازی را تشکیل داد. و در پایان، اگر قرص قبل از تشکیل هسته عظیم تبخیر شود، نمیتوان یک سیاره غول گازی را تشکیل داد.
کانودیا میگوید: با این حال، به دلیل اینکه TOI-۵۲۰۵b بدون این پیش فرضها شکل گرفت. بر اساس درک فعلی ما، از روند شکلگیری سیارهها، این سیاره نباید وجود داشته باشد و این یک سیاره «ممنوع» است.
نظر شما